Ortodonska Terapija

22 dec

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, uspostavljanjem pravilnog odnosa gornje i donje vilice i dobijanje zadovoljavajućeg profila, sve u cilju postizanja dobrog zdravlja i lepog osmeha.
Svakom lečenju se pristupa nakon temeljne dijagnostike i upoznavanjem pacijenta sa mogućim rešenjima i eventualnim ograničenjima.

PRVA POSETA ORTODONTU
Prva poseta se preporučuje u uzrastu 6 ili 7 godina što se poklapa sa smenom mlečnih i nicanjem prvih stalnih zuba.
Rana terapija je korisna jer možemo na vreme ukloniti lošu naviku sisanja prsta, guranje jezika na prednje zube, uticati na nepravilno gutanje i ispraviti nepravilnosti pri govoru. Takodje možemo delovati na odnose gornje i donje vilice, uticati na njihovo širenje i dobijanje na prostoru za smeštaj svih stalnih zuba, što nam olakšava i skraćuje kasniju terapiju.

VRSTE TERAPIJE

CEREC CENTAR Vam nudi najsavremenije mogućnosti koje moderna ortodoncija može da pruži

MOBILNI APARATI

Služe za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i odnosa medju vilicama za vreme rasta i razvoja.
Koristimo više vrsta ovih aparata zavisno od starosti i potrebe pacijenta (aktivne ploče, bionatori,Tvin blok, M blok, regulatori funkcije, Inman aparati…)
Pacijenti ih mogu sami stavljati i vaditi iz usta. Važno je naglasiti da je kod terapije mobilnim aparatima najvažnija saradnja i motivisanost pacijenta da nosi protezu, jer uspešnost direkno zavisi od vremena nošenja u toku dana i noći.

FIKSNI APARATI

Najčešće korišćena metoda rešavanja ortodontskih problema. Podrazumeva lepljenje bravica na površine zuba i postavljanje lukova koji proizvode blagu konstantnu silu, pacijent ih samostalno ne može ukloniti. Sa razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika,danas fiksni aparati zadovoljavaju visoke kriterijume estetike, tako da su jedva primetni. Na raspolaganju su standardne metalne, estetske (providne) bravice, keramičke ili safirne, samoligirajući sistemi bravica kao i mogućnost lepljenja bravica sa unutrašnje strane zuba (lingvalna tehnika).
Postoje i druge metode za ispravljanje zuba.

INVISALIGN koncept (Cad/Cam folije) se sastoji od serije kompjuterski izradjenih plastičnih, providnih folija, na osnovu individualnog otiska. Služe za ispravljanje blagih nepravilnosti položaja zuba. Udobne su za nošenje i ne ometaju pacijente kojima je estetika prioritet.
Šta nakon završetka terapije fiksnim ili pokretnim aparatima?

PERIOD RETENCIJE

Nakon završene terapije izradjuje se fiksni ili mobilni retiner, čija je svrha zadržati željeni položaj zuba koji smo postigli tokom ortodontske terapije. Posle uklanjanja aparata, u toku retencionog perioda, saradnja pacijenta je neophodna i zahteva pridržavanje uputstva terapeuta, da se ne dovede u pitanje konačan ishod terapije i trud koji je uložen tokom nje. Pravilno postavljeni zubi su ne samo lepi, nego i važni za zdravlje sistema za žvakanje, viličnog zgloba i okoline zubnog tkiva.

Lep osmeh gradi samopouzdanje!

Share:
Ostavite komentar