Protetika

15 avg

Koji su zadaci Protetike?

Zadatak moderne stomatološke protetike je nadoknada i rekonstrukcija izgubljenih, oštećenih i nedovoljno lepih zuba,u što kraćem roku.

koji su trendovi danas:
Izbacivanje materijala koji nemaju „prijateljski“ odnos prema okolnim tkivima i primena onih koje organizam ne prepoznaje kao strano telo, izbacivanje materijala koji umanjuju ili uopšte ne ispunjevaju estetske norme definitivnih nadoknada kao što su amalgamski ispuni (sive plombe), neplemenite legure metala kao osnova krunica, mostova itd.

BEZMETALNA KERAMIKA
se nametnula kao materijal koji zadovoljava sve biološke mehaničke i estetske zahteve. Njena prednost, osim biokompatibilnosti je svakako prirodnost i lepota, jer zubi izgledaju najpribližnije zdravim, lepim zubima i propuštaju i prelamaju svetlost identično kao prirodna gledj.

VINIRI (KERAMIČKE FASETE)
Viniri (keramičke fasete) su tanke keramičke ljuspice debljine 0,5-0,7mm, koje se fiksiraju (lepe) na  površinu zuba vidljivu pri govoru i osmehu. Njima se uspešno mogu zatvoriti dijasteme (prostori između zuba), menjati neodgovarajuća boja, položaj i oblik pojedinih zuba. Na ovaj način se ostvaruje težnja za idealnim osmehom kod pacijenta popularno nazvan HOLLYWOOD SMILE.
Najveća prednost keramičkih faseta (vinira) svakako je to što se sve postiže minimalnom preparacijom (brušenjem) samo jedne površine zuba, (min-prep veneers) a postoje i situacije kada je moguće napraviti keramičke fasete potpuno bez preparacije (non-prep veneers).

KERAMIČKI INLEJI/ONLEJI
su neka vrsta plombi od keramike. Nadoknadjuju samo deo zuba oštećen karijesom ili nekim drugim uzrokom. Ne zahtevaju radikalno brušenje svih površina zuba kao za krunicu, već samo parcijalno brušenje, kao za plombu. Razlikuje se od obične plombe po tvrdoći (najsličnija tvrdoći prirodnom zubu pa je samim tim dugotrajnija) i estetici (savršeno se uklapa po obliku i boji u okolni zubni niz).

CEREC CENTAR vam nudi izradu ovakvih nadoknada u samo jednoj seansi.

PROTETIKA NA IMPLANTIMA
Nadoknada izgubljenih zuba implantima je kvalitetan, moderan i vrlo izvestan pristup savremene stomatologije. Ali, ugradnja implanata je samo „prvi čin“. Kruna priče je, svakako, naknadna izrada protetskih nadoknada na njima, bilo fiksnih krunica, bilo pokretnih ili polupokretnih proteza koje su implantima stabilizovane u ustima. Pravilan pristup i doktrina izrade ovakvih radova garantuje njihovu maksimalnu estetiku i funkcionalnost.

Share:
Ostavite komentar