Protetika

Zadatak stomatološke protetike je nadoknada i rekonstrukcija izgubljenih, oštećenih i nedovoljno lepih zuba.

.

TRENDOVI DANAS:

-Digitalizacija svih stomatoloških protetskih procedura dovodi do zadovoljavanja najviših funkcionalnih i estetskih standarda, skraćenja vremena neophodnog za izradu nadoknada, eliminacije ili smanjivanje ljudskih grešaka kao i većine neprijatnih procedura.

-Izbegavanje materijala koji nemaju "prijateljski" odnos prema okolnim tkivima i primena onih koje organizam ne prepoznaje kao strano telo, nekorišćenje materijala koji umanjuju ili uopšte ne ispunjavaju estetske norme.

KERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

izradjuju se savremenim materijalima bez upotrebe metala, protetske nadoknade izgledaju potpuno prirodno, kao zdravi, lepi zubi, propuštaju i prelamaju svetlost baš kao prirodna gledj.

VINIRI (KERAMIČKE FASETE)

Viniri (keramičke fasete) su tanke keramičke ljuspice debljine 0,5-0,7mm koje se fiksiraju (lepe) na  površinu zuba vidljivu pri govoru i osmehu. Njima se uspešno mogu zatvoriti dijasteme (prostori između zuba), menjati neodgovarajuća boja, položaj i oblik pojedinih zuba. Na ovaj način se ostvaruje težnja za idealnim osmehom koji ima popularan naziv “HOLLYWOOD SMILE”.

Najveća prednost keramičkih faseta (vinira) svakako je u tome  što se sve postiže minimalnom preparacijom (brušenjem) samo jedne površine zuba,  a postoje i situacije kada je moguće napraviti keramičke fasete bez ikakve preparacije (non-prep veneers).

KERAMIČKI INLEJI/ONLEJI

Su neka vrsta plombi od keramike. Nadoknadjuju samo deo zuba oštećen karijesom ili nekim drugim uzrokom dok zdrave zidove zuba ostavljamo nedirnutim. Ne zahtevaju radikalno brušenje kao za krunicu, već samo parcijalno brušenje, kao za plombu. Razlikuju se od obične plombe po tvrdoći (najsličniji tvrdoći prirodnog zuba pa su samim tim dugotrajniji) i po estetici (savršeno se uklapaju po obliku i boji u okolni zubni niz).

PROTETIKA NA IMPLANTIMA

Nadoknada izgubljenih zuba implantima je kvalitetan, moderan  pristup lečenju zuba u savremenoj stomatologiji. Sama ugradnja implanata je tek "prvi čin". Kruna  te priče je, svakako, naknadna izrada protetskih nadoknada na njima, bilo fiksnih krunica, bilo pokretnih ili polupokretnih proteza koje su implantima stabilizovane u ustima. Pravilan pristup i novi digitalni protokoli izrade ovakvih radova garantuje njihovu maksimalnu estetiku i funkcionalnost.