Parodontologija

Zdrave desni su bledo roze boje, teksture narandžine kore, zategnute su oko zuba i ne krvare.

ŠTA JE PARODONTOPATIJA?

Paradontopatija je oboljenje koje se manifestuje postepenim propadanjem kosti i mekog tkiva oko zuba koji zapravo imaju ulogu da "drže” čvrsto zube u vilici. U ta tkiva spadaju vilična kost, koren zuba, periodontalna vlakna i gingiva. Logično je i lako zaključiti da propadanje ovog celog sistema u krajnjim stadijumima oboljenja rezultira rasklaćivanjem i na kraju, gubitkom zuba.

KO JE UGROŽEN?

Parodontopatija je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Iako je to bolest zrelog doba, sve češće pogađa i mlađe osobe, pa i adolescente (juvenilna paradontopatija).

KOLIKO TRAJE?

Najčešće je sporog toka i nelečena traje više godina pa čak i decenija, ali postoje slučajevi kada progredira veoma brzo.

ZAŠTO NASTAJE?

Nastanak parodontopatije uslovljava više uzroka:

  • Genetska predispozicija,
  • Loša higijena usta i zuba,
  • Bakterije oralne flore,
  • Neuravnotežena okluzija (poremećena ravnoteža zagrižaja koja nastaje usled gubitka zuba, loše urađenih protetskih i konzervativnih radova, neadekvatnog položaja pojedinih zuba u nizu, abrazije tj. "trošenja" zuba itd)...
SIMPTOMI

Prvi simptomi parodontopatije su promena boje (izrazito crvena) i otečenost desni, koje krvare na najmanju iritaciju (pranje zuba, žvakanje), a nekad čak i spontano. Uobičajeno je i primetno nagomilavanje zubnog kamenca i mekih naslaga po zubima, uz prisustvo neprijatnog zadaha iz usta. Nakon toga se desni najčešće povlače, zubi postaju naizgled duži. Parodontalni džepovi nastali u međuvremenu između zuba usled gubitka kosti se produbljuju, tu se hrana i bakterije zadržavaju zbog otežanog čišćenja tih regija usled čega se simptomi još više pogoršavaju, sve dok se u krajnjim stadijumima zubi ne počnu klatiti.

ŠTA TREBA URADITI DA SE TO NE DOGODI?

Od suštinskog značaja je higijena usta i zuba, kontrolni pregledi kod stomatologa dva puta godišnje, i to bez obzira da li nešto boli u tom trenutku ili ne. Suštinski je važno da se prepoznaju njeni prvi simptomi.

ŠTA ĆEMO MI U CEREC CENTRU URADITI KAD SE SIMPTOMI IPAK POJAVE?

Tokom svih faza bolesti osim možda u terminalnoj (završnoj), proces se može zaustaviti ili bar usporiti primenom određenih terapijskih metoda u kombinaciji sa medikamentima. Uklanjanje kamenca i mekih naslaga, kiretaža i ispiranje parodontalnih džepova, tretman laserskom energijom, režanj operacija sa ugradnjom veštačke kosti, biomembrana i faktora rasta  neke su od procedura koje se primenjuju u CERECCENTRU.

ŠTA OČEKIVATI NAKON TERAPIJE?

Izlečenje i dovođenje potpornog aparata zuba u stanje pre početka bolesti je moguće samo u ranim fazama procesa.

U kasnijim fazama je moguće zaustavljanje napredovanja bolesti,  to jest, poboljšanje stanja. Svako nepridržavanje uputstva lekara nakon terapije vodi u recidiv bolesti.